4 motive pentru care să simți recunoștință

4 motive pentru a simți recunoștință

Dr. Barton Goldsmith

Emotional Fitness

Reține: Singurul lucru pe care poți conta este schimbarea. Si de ce nu, înspre bine?

Anul acesta (2015. N.tr.) a fost un an greu pentru mulți oameni, inclusiv pentru mine. Trec cu bine prin el deoarece am căutat sfaturi bune, am prieteni de nădejde și continuu să îmi număr binecuvântările. Îmi place perioada de vacanță pentru că ne amintește de tot ceea ce ne face să fim recunoscători, în ciuda obstacolelor trecătoare pe care viața ni le poate aduce tuturor.

Dacă ai sănătate, fii fericit. Milioane de oameni nu o au, iar cei care încă o avem trebuie să o prețuim și să facem tot ce putem pentru a o păstra. Uneori e ușor să uităm că ea este într-adevăr cel mai important lucru în viață. Fără ea, lupta de a merge mai departe este si mai grea, dar chiar și cei care au probleme mari de sănătate pot găsi motive de a fi recunoscători – o familie iubitoare, medici și asistente binevoitoare și speranță pentru viitor fiind doar câteva.

Dacă ai o  familie sau prieteni care te iubesc, simte bucuria. Mulți nu le au. Acel gen de singurătate este deprimant, iar în acest moment din an sentimentul de tristețe se poate mări deoarece îți compari viața cu a celor din jur. Acesta e punctul în care e necesar să ai grijă de tine, ieșind din carapace și făcând efortul de a-i ajuta pe alții. O modalitate excelentă de a o face este să te înrolezi ca voluntar în comunitatea ta. Nu numai că vei avea un impact important asupra persoanelor care au nevoie de ajutorul tău, dar vei întâlni și alte persoane binevoitoare care poate au și ele nevoie de companie.

Dacă simți că ai pierdut totul, e momentul să faci o reevaluare. Poți să-ți pierzi serviciul, soțul/soția și chiar câinele. Oricare dintre aceste pierderi te poate face să simți că viața nu mai merită trăită, dar nu e așa. Adevărul gol-goluț este că oricât de puțin consideri că ai, milioane de oameni au și mai puțin. Ia în considerare ceea ce ai și caută să îl apreciezi. Dacă crezi că situația prin care treci este tot ce e mai rău, imaginează-ți că te afli într-o tabără de refugiați. Imaginează-ți că trăiești în mizerie și că stai la rând toată ziua ca să primești apă și un pic de orez. Acum, pe bune, cât de rea e situația ta? Dacă citești aceste rânduri, viața ta este mai bună decât a majorității oamenilor de pe planetă.

Dacă îți detești viața pe care o ai în clipa de față, ai încredere că lucrurile se vor schimba. De fapt, singurul lucru pe care poți conta este schimbarea – ea este singura constantă din univers. Detești faptul că faci naveta? Ei bine, dar dacă nu aveai un loc de muncă unde să mergi, o mașină cu care să ajungi acolo și bani cu care să pui benzină în rezervor? E necesar să menții lucrurile în perspectivă și să fii recunoscător pentru ceea ce ai. Toți ne-am plătit tributul și am lucrat cu oameni care nu ne-au plăcut. Face parte din viață și îți promit că lucrurile se vor schimba din nou foarte repede. Dacă ai în cap ideea că trebuie să faci ceva diferit, ai început procesul schimbării.

Deasupra scaunului meu am un afiș frumos pe care îl pot vedea doar clienții mei. El descrie pe litere cuvântul RECUNOȘTINȚĂ, prin imagini ale literelor luate din reclame luminoase vechi. Toată lumea spune câte ceva despre el. În majoritatea cazurilor, oamenii sunt recunoscători pentru acest memento. Este ușor să uităm că avem atât de multe pentru care să fim recunoscători.

Despre autor

Dr. Barton Goldsmith este psihoterapeut, autor de editoriale sindicalizat, orator important și, de curând, coautorul cărții 100 Ways to Overcome Shyness – Go From Self-Conscious to Self-Confident (100 de metode de a depăși timiditatea – de la conștient de sine la încrezător în sine).

În curs de apariție (deja apărută. N.tr.):

100 Ways to Boost Your Self-Confidence: Believe In Yourself and Others Will Too (100 de metode de a-ți mări încrederea de sine: crede în tine și vor crede și ceilalți)

Sursa articolului: https://www.psychologytoday.com/blog/emotional-fitness/201511/4-reasons-feel-gratitude?utm_source=FacebookPost&utm_medium=FBPost&utm_campaign=FBPost

Traducere: Ana Nicolai

Leave a Reply