Autenticitatea

AutenticitateaAutenticitatea poate suna ca ceva destul de exotic în zilele noastre, când suntem mânați de diferite impulsuri care vin din istoria noastră personală și din dorința noastră de a  corespunde și implicit de a aparține spațiului din care facem parte.

Și atunci putem să ne întrebăm dacă nu cumva autenticitatea este asemănătoare unicornilor care se arată numai celor care cred in ei.

Ei bine, putem răsufla ușurați pentru că mai avem printre noi câteva exemplare pe cale de dispariție, din cale afară de autentice. Când întâlnești astfel de oameni îi SIMȚI. Știi că despre ei este vorba.

Dar ce înseamnă să fii autentic, am putea să ne întrebăm. Ei bine, să fii autentic înseamnă să fii în curs de a-ți depăși datul biologic și psihologic din copilăria ta timpurie ( cum ar zice Adler ), să te raportezi la lume ca un adult care își asumă responsabilitatea actelor sale, să te concentrezi pe ce ai putea să schimbi la tine în loc să dai vina pe ceilalți și chiar să nu te iei prea în serios ( umorul e întotdeauna o decizie bună )

Să fii autentic înseamnă să încerci să oferi acestei lumi ceea ce ai tu mai bun ( că de posaci suntem cu toții sătui ), să ai curajul de a fi imperfect într-o lume plină de perfecțiuni închipuite, care mai de care mai strălucitoare, și să iți dorești să ai o relație sănătoasă cu ceilalți oameni. O relație sănătoasă înseamnă, cum zice Analiza Tranzacțională, să te raportezi ca de la adult la adult. Da, acesta este un drum deloc ușor, însă în momentul în care reușești să faci aceste lucruri poți spune cine ești tu cu adevărat, dincolo de măști și poveri moștenite de la a 7-a generație sau dincolo de proiecțiile celorlalți asupra ta.

Și poți fi mulțumit cu viața ta, cu decizille tale, indiferent care sunt acestea, cu rolul tău și, surpriză, s-ar putea chiar să găsești un sens în toate acestea. Astfel încât să fii aproape de a descoperi sensul vieții și a fi util eului tău mai înalt, dar și semenilor tăi.

Articol scris de Roxana Pană

Leave a Reply