Beneficiile empatiei si apropierii

Când iubiții se ating, respirația și pulsul li se sincronizează, durerea scade – arată studiile 

Data:  21 iunie 2017

Sursa: Universitatea Colorado din Boulder

Sumar: Atunci când un partener empatic își ține de mână persoana iubită, ritmul cardiac și respirator al celor doi se sincronizează și durerea se diminuează, arată noi studii. Autorii lor afirmă că o astfel de ‘sincronizare interpersonală’ ar putea avea un rol în efectul analgezic al atingerii.

Aceasta este prima sincronizare interpersonală cercetată în contextul durerii și atingerii.
Credit: © DisobeyArt / Fotolia

Viitori tați, luați aminte: S-ar putea să fiți mai utili decât realizați, în sala de travaliu și naștere.

Aceasta este o concluzie rezultată dintr-un studiu publicat săptămâna trecută, care a descoperit că, atunci când un partener empatic ține de mână femeia aflată în dureri, ritmul lor cardiac și respirator se sincronizează, iar durerea femeii se diminuează.

„Cu cât este mai empatic partenerul și cu cât este mai puternic efectul analgezic, cu atât este mai mare sincronizarea dintre cei doi, atunci când se ating”, afirmă autorul principal al studiului, Pavel Goldstein, cercetător post-doctoral al durerii, la Laboratorul de Neuroștiință Afectivă și Cognitivă al Universității Colorado din Boulder.

Studiul efectuat asupra unui număr de 22 de cupluri, publicat săptămâna trecută în jurnalul Scientific Reports, este cel mai recent dintr-o colecție crescândă de cercetări asupra „sincronizării interpersonale”, fenomenul în care indivizii încep să le oglindească fiziologic pe persoanele cu care trăiesc.

Cercetătorii cunosc de mult timp faptul că oamenii își sincronizează în mod subconștient pașii cu ai persoanei cu care merg sau își ajustează postura pentru a o oglindi pe cea a prietenului, în timpul unei conversații. Studii recente mai arată că atunci când oamenii privesc un film emoțional sau cântă împreună, ritmul cardiac și respirator li se sincronizează. Atunci când liderii și adepții lor au o relație bună, undele lor cerebrale se încadrează într-un tipar similar. Iar când cuplurile romantice se află în prezența celuilalt, tiparele cardiorespiratorii și undele cerebrale se sincronizează, au arătat studiile.

Noul studiu, scris împreună cu Profesorul Simone Shamay-Tsoory de la Universitatea din Haifa și Profesorul asistent Irit Weissman-Fogel, este primul care explorează sincronizarea interpersonală în contextul durerii și atingerii. Autorii speră că el poate informa dezbaterea, pe măsură ce furnizorii de servicii medicale caută opțiuni de alinare a durerii fără substanțe opioide.

Goldstein a venit cu ideea aceasta după ce a fost martor la nașterea fiicei sale, în urmă cu patru ani.

«Soția mea avea dureri și singurul meu gând era „Ce pot face ca să o ajut?” Am luat-o de mână și se pare că a ajutat», își amintește el. «Am vrut să testez în laborator acest fapt: O persoană chiar poate să diminueze durerea cu ajutorul atingerii, iar dacă da, cum?»

Goldstein a recrutat 22 de cupluri heterosexuale statornice, cu vârste de la 23 la 32 de ani, și le-a supus la o serie de teste ce vizau să reproducă scenariul din sala de naștere.

Bărbaților li s-a atribuit rolul de observator; femeile au avut ca sarcină durerea. În timp ce instrumentele le măsurau ritmul cardiac și respirator, cuplurile: au stat împreună fără să se atingă; au stat împreună ținându-se de mână; sau au stat în încăperi separate. Apoi au repetat cele trei scenarii, în timp ce femeia era supusă timp de 2 minute unei dureri moderate pe antebraț.

La fel ca în testele anterioare, studiul a demonstrat că cuplurile s-au sincronizat fiziologic într-o oarecare măsură, pur și simplu stând împreună. Dar atunci când femeia a fost supusă la durere iar partenerul nu a putut să o atingă, sincronizarea s-a întrerupt. Când bărbatului i s-a dat voie să o țină de mână, ritmurile li s-au sincronizat din nou și durerea femeii s-a diminuat.

„Se pare că durerea întrerupe total această sincronizare interpersonală dintre cupluri”, a spus Goldstein. „Atingerea o face să reapară”.

Pavel Goldstein

Cercetări anterioare efectuate de Goldstein au arătat că, cu cât bărbatul a manifestat mai multă empatie față de femeie (după cum s-a măsurat în alte teste), cu atât mai mult s-a diminuat durerea femeii în timpul atingerii. Cu cât au fost mai sincronizați fiziologic, cu atât mai puțină durere a resimțit femeia.

Nu este încă clar dacă durerea diminuată cauzează o sincronicitate crescută sau viceversa.

„Ar putea fi faptul că atingerea este un instrument de transmitere a empatiei, ce are ca rezultat un efect analgezic sau de eliminare a durerii”, a afirmat Goldstein.

Pentru a afla cum alină durerea atingerea unui partener, sunt necesare cercetări suplimentare. Goldstein presupune că sincronizarea interpersonală ar putea juca un rol, probabil prin influențarea unei zone din creier numită cortex cingular anterior, asociat cu perceperea durerii, empatia și activitatea cardiacă și respiratorie.

Studiul nu a cercetat dacă același efect apare la cupluri de același sex sau ce se întâmplă atunci când bărbatul este subiectul durerii. Goldstein a măsurat activitatea undelor cerebrale și intenționează să prezinte rezultatele respective într-un studiu viitor.

El speră că cercetările vor ajuta să aducă credibilitate științifică noțiunii că atingerea poate alina durerea.

Pentru moment, el are unele sfaturi pentru partenerii aflați în sala de naștere: Fiți pregătiți și disponibili pentru a vă ține de mână partenera.

 

Sursa relatării:

Materiale furnizate de Universitatea Colorado din Boulder. Scrisă inițial de Lisa Marshall. Notă: E posibil ca, din motive de stil și lungime, conținutul să fi fost revizuit.

Referința din jurnal:

  1. Pavel Goldstein, Irit Weissman-Fogel, Simone G. Shamay-Tsoory. The role of touch in regulating inter-partner physiological coupling during empathy for pain (Rolul atingerii în reglarea cuplării fiziologice dintre parteneri în timpul empatiei pentru durere) Scientific Reports, 2017; 7 (1) DOI: 10.1038/s41598-017-03627-7

Sursa articolului: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170621125313.htm

Traducere: Ana Nicolai

Leave a Reply