Cel mai important factor al fericirii umane

Un studiu realizat de Harvard pe o durată de 75 de ani a dezvăluit cel mai important factor al fericirii umane

De The Power of Ideas (Puterea ideilor)

Ai auzit vreodată de studiul realizat de Harvard, desfășurat timp de 75 ani, pentru a estima ce anume ne face fericiți? Este un studiu revoluționar în domeniul psihologiei.

El a urmărit viața a două grupuri de bărbați timp de peste 75 de ani, iar acum urmărește viața copiilor lor din generația Baby boomer (în SUA, persoane născute în perioada 1946-1965. N.tr.), pentru a înțelege în ce măsură experiența copilăriei se extinde pe zeci de ani, pentru a influența sănătatea și starea de bine la vârsta mijlocie.

Ce ne menține deci fericiți și sănătoși pe măsură ce înaintăm în viață? Dacă crezi că este vorba de renume și bani, nu ești singurul – dar potrivit psihiatrului Robert Waldinger, greșești. În calitate de director al unui studiu de 75 de ani asupra dezvoltării adultului, Waldinger are un acces fără precedent la date despre fericire si satisfacție reală, pe care le dezvăluie în discuția TED de mai jos.

Care este deci factorul primordial în fericirea și starea ta de bine? Potrivit lui Waldinger:

„Mesajul cel mai clar pe care îl primim de la acest studiu de 75 de ani este următorul: relațiile bune ne mențin mai fericiți și sănătoși.”

Mda, cel mai important prezicător al fericirii și împlinirii generale în viață este, în principiu, iubirea.

În mod exact, studiul a arătat că faptul de a avea pe cineva pe care te poți bizui ajută sistemul nervos să se relaxeze, ajută creierul să rămână sănătos și reduce durerea emoțională.

De asemenea, datele au arătat clar că aceia care se simt singuri sunt mai înclinați să-și vadă  sănătatea fizică intrând mai devreme în declin și să moară mai tineri.

„Nu contează doar numărul de prieteni pe care îi ai și dacă ești sau nu într-o relație devotată”, spune Waldinger. „Calitatea relațiilor tale apropiate e cea care contează.”

Nu contează dacă ai un grup enorm de prieteni sau dacă ești în relația romantică perfectă, calitatea relațiilor este cea care contează – cât de multă profunzime și onestitate există în ele; măsura în care poți să te relaxezi și să fii văzut drept cine ești cu adevărat.

Acesta este un foarte bun memento pentru a prioritiza legătura autentică cu ceilalți. Deoarece datele spun clar că, într-un final, ai putea avea toți banii pe care ți i-ai dorit vreodată, dar fără relații iubitoare nu vei fi fericit.

Pentru a înțelege mai profund semnificația acestui studiu și ceea ce înseamnă el cu adevărat, vizionează înregistrarea de mai jos:

https://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness?language=ro

Sursa articolului: http://thepowerofideas.ideapod.com/75-year-harvard-study-revealed-one-important-factor-human-happiness/

Traducere: Ana Nicolai

Leave a Reply