Cum să vindeci un dezacord

Cum să vindeci un dezacord cu cineva care nu te agreează

De Dale Partridge

Voi fi primul care o va recunoaște… În trecutul meu există oameni care nu mă agreează. Sunt oameni la care țin foarte mult, dar relația dintre noi s-a rupt din cauza unui dezacord aparent ireparabil.

Dar am și relații cu oameni care au îngăduit ca dezacordurile noastre supărătoare să fie transformate în acceptare vindecată.

În plus, aflu că atunci când trăiești într-o cultură în care ofensa și sensibilitatea sunt la fel de obișnuite precum aerul, capacitatea unui lider de a preîntâmpina, gestiona și restabili relațiile devine cel mai mare atuu al său.

Mai jos am prezentat în linii generale trei perspective care m-au ajutat să transform durerea în progres și pasiunea în răbdare. Ele nu sunt doar idei despre care am scris, ci și metode pe care le-am folosit în momente de mare pierdere pentru cei implicați.

1. A amâna să-ți ceri scuze înrăutățește întotdeauna problema

Recent, am scris despre consecințele pe care amânarea le poate avea asupra unui vis, a cuiva iubit sau a unei cariere. Dar amânarea în ce privește un dezacord aprins este incompatibilă cu străvechea mantră „timpul le vindecă pe toate”. Deși timpul aduce în continuare vindecare unei relații reparate, el aduce resentiment față de o conversație rănită dintre participanții la ea.

Din experiența mea, a-ți cere scuze este un act de leadership. Și oricât de irațional ar părea pe moment, am învățat că în general lucrul greu de făcut este lucrul just de făcut.

Atunci când începi să-ți ceri scuze cu sinceritate și smerenie, indiferent că ele sunt primite sau nu, ai dat tonul și ai pregătit scena pentru o restaurare ulterioară. 

Chiar și așa, e necesar să reținem că scuza cea mai bună este modificarea conduitei. Acestea fiind spuse, în timp ce-ți exprimi regretul, ai grijă să-i mărturisești persoanei respective că cuvintele tale se traduc și se vor traduce într-o conduită mai bună în cadrul schimburilor viitoare.

2. Smerenia e resimțită ca focul, dar vindecă ca apa

Un mentor mi-a spus odată: „Dale, e foarte greu să te cerți cu o persoană smerită.” Transformarea conflictului în putere reclamă o bunăvoință de a prețui mai degrabă persoana decât subiectul dezacordului. În mod firesc, noi ne apărăm, iar dacă nu suntem atenți putem ajunge într-o stare de defensivă (un alt subiect despre care am scris).

În Biblie există un fragment pe care nu doar l-am memorat, dar și îl urmez în momente de dispută. El spune: „Nu faceți nimic din duh de ceartă sau din slavă deșartă; ci în smerenie fiecare să privească pe altul mai presus decât el însuși. Fiecare din voi să se uite nu la foloasele lui, ci și la foloasele altora.”

În realitate, Dumnezeu așteaptă de la noi să prețuim rezultatul altuia mai mult decât pe al nostru. Este necesar să ne pese mai mult de persoană decât de problemă, să lăsăm deoparte dorințele noastre egoiste, în favoarea refacerii relației.

În final, trufia este dușmanul iubirii. Atunci când trufia învinge, eforturile noastre de a repara eșuează. Reține că smerenia înseamnă să lași trufia la ușă – asigură-te că ea nu se furișează pe urmele tale în timp ce treci pragul.

3. Nu putem controla ceea ce ni se întâmplă, dar putem controla ceea ce se întâmplă în noi.

Chiar și eforturile noastre cele mai bune de reconciliere ne pot lăsa cântând singuri într-un duet. Chiar anul trecut, am încercat să ajut o relație care s-a încheiat cu un dezacord dureros. Rănile erau adânci și sensibile. Întrucât persoana respectivă locuia în alt stat, am încercat să-mi cer scuze telefonic. Îmi aduc aminte că eram în mașina mea, rugându-mă să am stăpânire de sine, smerenie și răbdare.

În ciuda tuturor eforturilor mele, convorbirea noastră s-a încheiat în clipa în care prietenul meu mi-a închis telefonul. M-am simțit învins și neputincios. Dar după aceea un prieten mi-a reamintit că „nu poți controla ceea ce ți se întâmplă, Dale, dar poți controla ceea ce se întâmplă în tine.”

După ce am acceptat aceste cuvinte, mi-am dat seama că făcusem un progres. Acum mingea era pe terenul lui. Iertarea este ceva pe care trebuie să îl cerem, nu să îl pretindem. Dar faptul de a prelua controlul asupra felului în care m-am simțit în urma conversației noastre m-a ajutat să merg mai departe, fără să am în inimă nicio urmă de amărăciune.

În încheiere, reputația noastră este inestimabilă. Convingerea mea este că trebuie să investim în ocrotirea constantă a bunei noastre reputații. Dar trebuie și să fim dispuși să punem faptul de „a avea dreptate” pe locul al doilea, după acela de „a face lucrurile cum trebuie”. Un om este la fel de puternic ca percepția pe care o au ceilalți despre el. Sper să poți accepta aceste lecții și să le aplici nu doar la persoanele care contează, dar și la dușmanii pe care i-am uitat atât de ușor.

Căutând mai multă influență

Constat că persoanele care îmi citesc articoIele sunt visători, oameni de acțiune și lideri care doresc să aibă o influență asupra lumii. Din experiența mea, influența începe cu libertatea de a gândi și cu beneficiile de a urmări idei, mișcări și dorințe. Pentru mine nu există o cale mai bună de înaintare decât antreprenoriatul. Dacă te interesează să-ți transformi pasiunea în profesie sau chemarea într-o carieră, permite-mi să te ajut. Ia în considerare programul meu pas cu pas de mai jos.

Sursa: http://startupcamp.com/heal-disagreement-someone-dislikes/

Traducere: Ana Nicolai

Leave a Reply