Cupluri infloritoare

Sa fii intr-o relatie de cuplu nu este usor. Sa fii intr-o relatie de cuplu infloritoare este cu atat mai greu.

Ce se intampla de fapt?

Ei bine, atunci cand alegem sa fim impreuna cu cineva si noi si cealalt venim cu bagajul de experiente familiale si credinte dobandite inca din timpul copilariei. Copilaria este momentul in care ne formam credinte despre ce inseamna si ce nu inseamna un cuplu si ce dorim sau ce nu dorim sa facem atunci cand vom fi adulti.

Indiferent daca am crescut sau nu cu parintii, cu un parinte sau cu ambii acest lucru si-a pus amprenta asupra modului in care vedem noi aceasta sarcina a vietii care este cuplul. Mai toate raspunsurile noastre se afla acolo si e nevoie de o munca sustinuta pentru a te intelege bine cu celalalt si mai e nevoie sa iti si doresti asta. Sunt persoane care considera ca lucrurile trebuie sa mearga de la sine.

Aceasta este o mare capcana. Nu suntem un perpetuum mobile ca sa functionam de la sine fara nici o interventie. In patul nostru isi fac mai repede sau mai tarziu loc si mama, mama soacra, tatal socru, bunica, bunicul si alte persoane importante pentru noi si celalalt. Pentru ca ei sunt, fara ca noi sa vrem parte din noi. Daca dorim sa ii scoatem din pat e nevoie sa muncim pentru a ne descoperi pe noi insine, sa nu mai fim o reactie in lant de automatisme din copilaria noastra dupa care sa spunem: “ Eu am zis ca niciodata nu voi face ca mama si iata, fac la fel…”

Familia este primul nostru model si este unul de referinta. Fie ca ne place sau nu, suntem intr-un fel sau altul ca mama si ca tata, pana cand reusim sa ne transformam datul familiei.
Ceea ce putem sa facem este sa ne intrebam daca toate aceste lucruri ne ajuta sau ne incurca in cuplu dupa care sa gasim alte modalitati de a ne raporta si sa reconfiguram modul de abordare.

Si mai avem nevoie sa stim daca dorim sa ne descoperim pe noi insine impreuna cu celalalt si prin celalalt. Partenerul de cuplu este oglinda noastra cea mai apropiata. De aceea este atat de greu sa fii prezent si responsabil impreuna cu cineva.

Sa fim in cupluri sanatoase si sa ne dorim sa fim mai mult decat concluziile pe care le-am tras pana acum despre viata in doi!

Articol scris de Roxana

Leave a Reply