Manager sau leader?

Manager sau leader?
…si care e diferenta dintre cei doi

manager sau leader

Dupa cum imi place sa spun: “Managers manage and leaders inspire”, sau, ”Manager-ii gestioneaza si leaderii inspira”. Diferenta dintre cei doi este una calitativa. Bineinteles ca fiecare are rolul sau. E nevoie si de oameni care sa gestioneze activitatile dintr-o companie, insa daca incepem sa discutam despre lucruri rafinate cum ar fi de exemplu motivatia sau retentia, deja manager-ii se pot simti depasiti.

Pe cei care sunt leaderi ii vezi de departe. Aduc trend-uri, impartasesc informatii, te fac sa crezi ca poti face lucruri extraordinare, doresti sa fii in preajma lor.

Fiind pusa intr-un rol dublu, de angajator si angajat pot intelege ca acest lucru nu este pentru oricine. In orice caz, cei care au schimbat lucruri in aceasta lume si pe care lumea i-a urmat, nu au stat sa urmareasca numarul de piese de pe o linie de productie, sa vada daca sunt conforme cu standardul de calitate si numarul de piese pe minut.

Sunt oamenii care au valori si respecta o etica personala. Le pasa ca si celorlalti sa le fie bine. Vor sa fie de folos. Nu isi sunt autosuficienti.

Este greu sa ii motivezi pe oameni. De ce ar aduce cineva un plus de valoare daca ar castiga o suma identica de bani? De ce ar dori un angajat sa “ push the extra mile” daca nu pentru ceva in care crede? Angajatii vor de cele mai multe ori sa li se termine ziua de munca, sa plece acasa si sa isi ia salariul si, daca se poate, sa nu lucreze prea mult.

Deci, cum ne motivam angajatii?
Acest lucru e o arta. Si asa cum multi nu se pricep la pictura si nu sunt artisti, leadership-ul nu e pentru toata lumea. Si nu numai ca nu e pentru toata lumea, insa de cele mai multe ori este innascut, sau rareori dobandit cu o munca de invatare si disponibilitate fantastice.

Dintr-o perspectiva psihologica, cum ar spune unii psihanalisti, oamenii nu au un simt innascut pentru a munci pentru ceilalti. Deci e evident de ce angajatorii si angajatii se saboteaza unii pe altii daca nu exista atitudinea potrivita din partea amadurora.

Deci cum sunt leader-ii? Au valori personale. Invata permanent, aplica cunostintele, au interes social, cum spunea Adler, un simt comunitar si de impartasire, dorinta ca tuturor sa le fie bine. Ca si simtire, pe leader-i ii admiri. Pe manager-i ii asculti si executi ce spun ( sau nu ).

A fi leader nu se aplica doar la munca, ci si in viata sociala si personala. Ii vezi de departe pe oamenii faini cu care iti doresti sa iti petreci timpul. Sunt oamenii mereu implicati in activitati faine, sunt pozitivi, iti vand ponturi, te incurajeaza sa fii varianta ta cea mai buna. Iti sunt dragi.

Sa fim leader-ii pe care i-am admira.
Aye!

Articol scris de Roxana

Leave a Reply