Respectul de sine în recrutare

8 metode de a-ți dezvolta respectul de sine în recrutare

 

De Tom Wish Cariere în recrutare, Sugestii și sfaturi pentru recrutare

În lumea adesea neiertătoare a recrutării, respectul de sine poate primi o grămadă de lovituri. Dacă nu există nimeni care să te ridice, poate deveni o luptă grea.

Fie că e un „nu, mulțumesc” din partea unui portar plictisit sau că ai ajuns la ultimul obstacol din stadiul al unsprezecelea al procesului unui interviu, în domeniul recrutării vei primi multe refuzuri.

Nici măcar cei mai buni recruiteri nu găsesc un loc de muncă pentru fiecare candidat.

Dacă constați că în prezent ai mult mai multe respingeri decât accepturi, e necesar să-ți păstrezi o minte clară. A purta pe umeri greutatea lumii nu va ajuta pe nimeni și în mod sigur nici nu-ți va ajuta dispoziția sufletească.

Iată câteva sugestii, pentru cazul în care în prezent te zbați să ai o atitudine mentală pozitivă. 

1. Nu te compara cu alții

Acesta este un lucru extrem de greu de făcut în lumea recrutării. De ce? Pentru că în afară de cazul în care lucrezi pentru tine însuți fără personal angajat, va exista întotdeauna comparație. Majoritatea firmelor de recrutare știu că, competiția stimulează succesul. Și au dreptate.

Cu cât te străduiești mai mult să întreci pe cineva (chiar dacă acel cineva este realizarea ta anterioară), cu atât mai mare este efortul depus în munca ta. Cu cât lucrezi mai asiduu, cu atât lași la voia întâmplării mai puține elemente. Nu este vorba doar despre a obține rezultate în plan financiar, ci despre o îmbunătățire  constantă.

Da, se poate să fii oarecum departe de o poziție de frunte, dar munca sau situația niciunui recruiter nu este identică cu a altuia.

Dacă e să te măsori cu alții, gândește-te la acest lucru în termenii situației propriu-zise. În aceeași situație ei ar fi acționat diferit? Ar fi avut mai mult succes, având în vedere constrângerile existente? Poate că nu.

Dacă știi că ai făcut tot ce ai putut mai bine în situația respectivă, nu-ți face sânge rău. Fii mulțumit de munca investită și simte când trebuie să te îndepărtezi!

2. Fă exerciții fizice

Această sugestie este evidentă, dar exercițiile fizice te fac să te simți mai bine.

Oricare ar fi sportul ales, cel mai greu lucru în a deveni activ este primul pas făcut ca să ieși din casă. Fie că mergi la sala de sport, că faci yoga sau că încerci să-ți retrăiești visul de a fi campion național, odată ajuns acolo îți va plăcea.

Să faci exerciții fizice atunci când ești obosit este mai dificil. Iar să analizezi întregul proces al exercițiilor fizice poate fi descurajant. Stabilește-ți pur și simplu obiectivul de a păși pragul sălii de sport. Apoi fă fiecare pas așa cum vine. Endorfinele vor prelua imediat controlul și se vor asigura că pleci de acolo cu zâmbetul pe buze.

3. Află că TOATĂ LUMEA face greșeli

Toți oamenii din lume fac greșeli. Este probabil cea mai bună metodă de a învăța pe care o avem. Lucrurile pe care nu le faci bine te vor obseda adeseori, făcându-te să te gândești și să analizezi prea mult ce a mers prost. În special dacă lucrul pe care l-ai făcut a avut un efect imediat asupra unui rezultat negativ.

Nu ești singur. Știi că nu ești singur. Nu o lua deci la modul personal. Cere-ți scuze, acolo unde e necesar. Învață lecția și caută să fii mai bun data viitoare când reapare acea situație.

4. Folosește un limbaj pozitiv

Dacă folosești un limbaj ipotetic în mintea ta și cu voce tare, mentalitatea ta va face la fel. Prin folosirea de afirmații pozitive, perspectiva ta devine mai pozitivă. În plus, ai mai multe șanse de a fi la înălțimea așteptărilor pe care ți le stabilești.

În loc de binecunoscutele afirmații pozitive precum „voi avea succes”, care lasă mult loc eșecului, caută să faci afirmații rezonabile și mai ușor de realizat. De exemplu, „Nu voi renunța până nu voi reuși.”

Cu cât folosești în limbajul tău mai mult exprimări pozitive, cu atât mai pozitivă va fi perspectiva ta asupra vieții. Inclusiv în situațiile neplăcute.

5. Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți schimba

În recrutare există lideri care îți vor spune că ‘oamenii își fac singuri norocul’. Deși poți să optimizezi rezultatul potențial al oricărei situații, nu îți faci singur norocul! Dacă cumva ‘norocul’ există.

Atunci când te afli în procesul facilitării unui acord între două părți, cu atât de multe influențe externe precum cele din munca de recrutare, vei descoperi lucruri pe care nu poți să le schimbi. Indiferent cât de asiduu ai lucra!

Gândește-te la motivele unei angajări care nu a fost făcută. Marea majoritate a lor nu vor fi responsabilitatea ta. Cu cât înțelegi mai repede acest fapt, cu atât mai repede vei obține o oarecare pozitivitate.

Fie că-ți începi ziua gândind că lumea e împotriva ta sau, dimpotrivă, simțindu-te optimist cu privire la posibilitățile existente, este o profeție ce se împlinește de la sine! 

6. Sărbătorește lucrurile mărunte

Fie că dai un interviu pentru un rol excepțional de greu, că faci progrese cu un client cheie de pe lista ta sau că întâlnești în sfârșit acel candidat evaziv… bate-te ușor pe spate pentru o treabă bine făcută. Nu toate rezultatele se văd în profitul brut. 

Acel interviu ar putea deveni o angajare. Progresul cu clientul, oricât de mic ar fi, este totuși un progres. Cele mai bune relații nu se realizează printr-un email scurt care solicită de lucru. Succesul necesită timp.

7. Învață să primești complimente

Atunci când îți lipsește respectul de sine vei evita să primești laude și îți va fi greu să accepți complimente din partea colegilor. Există o scurtătură în a-ți fi mai ușor să primești laude. Mulțumește-i persoanei care ți le-a făcut. Nu adăuga nimic de genul „dar nu sunt de acord…” ci forțează-te să spui „mulțumesc” și mergi mai departe.

Cu timpul vei constata că te vei simți mai în largul tău să procedezi astfel și vei elimina orice atitudine autocritică predominantă.

8. Fă o listă cu lucrurile la care ești bun (și perfecționează-le!)

La fel ca în cazul incapacității de a primi un compliment, atunci când ești blocat într-o rutină, te vei concentra pe lucrurile care au mers prost în ultimul timp. Este foarte ușor să te concentrezi pe lucrurile negative, iar atunci când un rezultat nu apare așa cum a fost planificat, gustul amar care persistă va fi centrul atenției tale.

În loc de asta, caută să te concentrezi pe aspectele pozitive din orice situație. Dacă ai îndoieli, încearcă să faci o listă cu lucrurile la care ai considera că ești bun. Vor fi o mulțime!

Fie că păstrezi această listă pe birou, pe telefon sau faci o listă nouă în fiecare săptămână, este un exercițiu excelent. După ce ai făcut o listă poți întreprinde acțiuni realizabile, însemnând că ameliorările apar mai ușor – și sunt bazate pe lucruri pozitive și nu pe critici.

Faptul de a cunoaște lucrurile la care ești bun și de a-ți dezvolta acele aptitudini va avea un impact direct nu doar asupra respectului de sine, dar și a succesului tău!

Să-ți păstrezi respectul de sine într-o industrie care mai mult respinge decât alege oameni este greu. Cu cât îți revii mai repede, cu atât mai mare va fi rezistența ta mentală și cu atât mai puțin te vei simți restricționat.

Chiar și persoanele cele mai sigure și mai încrezătoare au momente în care simt că ar renunța. Vestea bună este că poți deveni mai bun în a-ți crește stima de sine.

Urmează sfaturile de mai sus și vei fi pe calea de a deveni mai fericit, mai pozitiv și în final un recruiter de succes.

Sursa: https://www.hunted.com/blog/self-esteem-in-recruitment/

Traducere: Ana Nicolai

Leave a Reply