Sexul si beneficiile lui pentru relația ta

Motivul secret pentru care sexul este atât de benefic pentru relația ta

Dr. Susan Krauss Whitbourne

Noi cercetări despre sexul în relații dezvăluie motivul secret pentru care el poate aduce beneficii.

sexul si relatia taAsociem relațiile bune cu sexualitatea, presupunând în mod destul de firesc că, după toate aparențele, cuplurile fericite fac mai des sex decât cuplurile nefericite. Dar te-ai gândit vreodată ce anume legat de sex îl face să fie atât de benefic pentru relația de cuplu? Un studiu nou (2017) și bine realizat, de către Anik Debrot și colegii ei, arată rolul surprinzător pe care îl are nu sexul în sine, ci afecțiunea ce însoțește sexualitatea dintre parteneri. Pe durata unei serii de patru studii separate, Debrot și colegii ei cercetători au putut identifica cu precizie modul în care săruturile, îmbrățișările și atingerile de zi cu zi dintre parteneri contribuie într-un mod unic la sentimentul de satisfacție în cadrul relației și la o stare de bine generală.

Înainte să analizăm detaliile studiului, să descompunem un pic această ecuație a fericirii sexuale: Debrot și ceilalți cercetători au plecat de la concluzia bine-stabilită că indivizii cunosc niveluri mai înalte de stare de bine atunci când au o viață sexuală activă și satisfăcătoare. După cum au menționat ei, rezultatele cercetărilor anterioare au demonstrat că „valoarea diferenței aferente stării de bine a persoanelor care fac sex o dată pe săptămână, față de cele care fac sex mai puțin de o dată pe lună, a fost mai mare decât valoarea diferenței aferente stării de bine a celor care câștigă 75.000 de dolari americani pe an, față de cei care câștigă 25.000 de dolari americani pe an” (p. 287).

Oare sexul în sine sau ceva ce ține de activitatea sexuală este atât de bun pentru fericirea noastră? S-ar putea argumenta că este mai probabil ca persoanele mai fericite să facă sex mai des, deoarece sunt într-o relație bună, de care sunt mulțumite. Prin urmare, sexul bun ar urma pur și simplu dinamica relației bune. E posibil de asemenea ca persoanele care sunt mai pozitive în general să fie mai înclinate să se implice într-o relație apropiată care, la rândul ei aduce beneficii stării lor de bine. Un astfel de proces ciclic ar implica că oamenii fericiți devin mai fericiți.

Autorii studiului au considerat că ingredientul cheie în relațiile fericite sexual îl reprezintă stările afective pozitive sau faptul de a te afla într-o stare emoțională euforică. Dar, după cum remarcă ei, este extrem de dificil de examinat această posibilitate prin metoda chestionarului, pasibilă de părtinirea memoriei, sau în laborator, unde situația e creată artificial. Lucrarea lui Debrot a fost finalizată în timp ce lucra ca și cercetător postdoctoral, la Universitatea din Toronto; la momentul respectiv, ea era la Universitatea din Fribourg, Elveția. Cercetările pe care le-a dus la bun sfârșit împreună cu colegii ei au inclus o serie de studii asupra cuplurilor adulte, implicând niveluri crescânde de control, inclusiv, în ultimul studiu, nu doar un set de corelații făcute într-o încercare singulară, ci și analize mai sofisticate efectuate în timp. Anvergura internațională a referatului științific mărește caracterul lui general, la fel cum o face și faptul că eșantionul a fost compus nu doar din participanții colegi studenți obișnuiți, ci și din cupluri adulte, studiate online și prin recrutare în persoană.

Al patrulea studiu – și cel mai edificator din seria de studii – a folosit metoda jurnalului zilnic și a implicat un eșantion de 58 de cupluri heterosexuale, cu o vârstă medie de 25 de ani și aflate într-o relație, în medie, de patru ani. Deși relativ tinere, majoritatea cuplurilor erau căsătorite. Cercetătorii le-au dat participanților să folosească smartphone-uri pentru a-și înregistra răspunsurile, ce au fost colectate atunci când participanții au primit un semnal de la telefon pentru a-și completa evaluarea. Studiul a durat două săptămâni, iar participanții au primit o acreditare de participare la curs (dacă erau studenți) sau suma de 50 de dolari americani.

Un studiu anterior din seria de studii, analizând rapoartele din jurnalele zilnice de la un eșantion mai mare și oarecum mai divers (și anume părinți activi în câmpul muncii), a arătat că persoanele și-au evaluat stările afective pozitive cu un punctaj mai mare, atunci când au menționat că au făcut sex în ultimele 24 de ore. Impactul sexului asupra stării de fericire a fost explicat, în mare parte, de creșteri ale gradului de afecțiune legate de activitata sexuală anterioară. Pentru studiul bazat pe smartphone-uri, în care au fost adresate întrebări doar despre activitatea sexuală și momentele de afecțiune, participanții au răspuns simplu dacă au făcut sex de la raportul precedent și dacă s-au angrenat într-un „moment de iubire și afecțiune” (p. 295) cu partenerul lor.

În acel ultim studiu, cercetătorii au folosit un model de ecuație structurală, pentru a urmări cursul zilnic al sexului și al afecțiunii. Acest fapt le-a permis să studieze influența sexului din Ziua 1 asupra afecțiunii din Ziua a 2-a și viceversa, pe toată durata studiului.  Rezultatele au confirmat ipoteza studiului, și anume că, de la un cap la altul al studiului, sexul prevestește afecțiune și afecțiunea, la rândul ei, prevestește activitate sexuală. Studiul a rămas corelațional, deoarece participanții nu au fost puși în situații de sex/absența sexului sau afecțiune/absența afecțiunii. Dat fiind faptul că un astfel de studiu ar fi practic imposibil de realizat și ar duce probabil la rezultate artificiale, strategia analitică folosită de cercetători furnizează dovezi cât mai clare posibil despre legătura dintre sex și afecțiune.

Așa cum au concluzionat autorii, „Sexul pare deci să fie benefic nu doar datorită efectelor lui fiziologice sau hedonice… dar și pentru că stimulează o legătură mai puternică și pozitivă cu partenerul” (p. 296). În timp, cumulul unor astfel de experiențe consolidează legăturile dintre parteneri, însemnând că pe termen lung sentimentul de satisfacție adus de relația lor crește și el. Aceste efecte se extind în experiența partenerului persoanei respective pentru că, așa cum au arătat răspunsurile partenerilor atunci când acestea au fost analizate cu privire la efectele avute asupra lor, „când o persoană obține beneficii emoționale de pe urma sexului, și satisfacția adusă de relație partenerului ei crește cu timpul” (p. 296).

O implicație interesantă a acestui studiu este aceea că, dacă afecțiunea este atât de importantă în satisfacția personală și în cea adusă de relație, poate ea să înlocuiască activitatea sexuală, atunci când, din cauza factorilor externi, cuplurile fac sex mai rar? E posibil ca oamenii să-și diminueze activitatea sexuală pe măsură ce înaintează în vârstă, din cauza schimbărilor fizice, și e posibil ca și cuplurile care au avut recent copii să facă sex mai rar. Dar atât timp cât astfel de cupluri își păstrează afecțiunea reciprocă, ele pot contracara efectele potențial negative ale unei activități sexuale diminuate. Invers, în cazul cuplurilor care simt că se îndepărtează și, prin urmare, fac sex mai rar, dacă partenerii lucrează asupra afecțiunii fizice dintre ei, relația lor sexuală se poate restabili și ea.

Pentru a rezuma, sentimentul de împlinire din cadrul relațiilor depinde de mulți factori, natura fizică a interacțiunii fiind doar unul. Studiul realizat de Debrot și colegii ei demonstrează că fundamentul fizic al interacțiunilor dintre cei doi parteneri de cuplu joacă un rol surprinzător de puternic și influent.

Copyright Susan Krauss Whitbourne 2017

Material de referință

Debrot, A., Meuwly, N., Muise, A., Impett, E. A., & Schoebi, D. (2017). More than just sex: Affection mediates the association between sexual activity and well-being/Mai mult decât sex: Afecțiunea mediază asocierea activității sexuale cu starea de bine. Personality and Social Psychology Bulletin, 43(3), 287-299. doi:10.1177/0146167216684124

Sursa articolului, https://www.psychologytoday.com/blog/fulfillment-any-age/201707/the-secret-reason-sex-is-so-good-your-relationship?utm_source=FacebookPost&utm_medium=FBPost&utm_campaign=FBPost

Traducere: Ana Nicolai

Leave a Reply