Care sunt cele 4 tipuri ale tulburării de personalitate borderline?

Patru tipuri de tulburare de personalitate borderline.

tulburarea de personalitate borderlineFiecare dintre ele aduce o provocare atât în iubire, cât și în muncă. Există vreuna în viața ta?

De Dr. Neil J. Lavender

S-a scris foarte mult până în prezent despre tulburarea de personalitate borderline. Aceste persoane, care în perioada copilăriei au fost adesea foarte abuzate, pot face ravagii în cadrul unei organizații și în relațiile apropiate. Ele sunt cunoscute pentru impulsivitatea lor, firea autodistructivă, proasta dispoziție, furia și, poate, cel mai important, tendința lor de a avea relații foarte intense și furtunoase. Gândește-te la Glenn Close, din filmul Atracție fatală. În plus, pe lângă această tulburare, ele au adesea și alte probleme de viață – care sunt de multe ori rezultatul naturii lor impulsive – precum abuzul de substanțe, tulburări alimentare, greutăți financiare, promiscuitate etc.

Dar aceste persoane nu sunt toate la fel. În cartea sa extraordinară, Disorders of Personality: DSM-IV and Beyond (Tulburări de personalitate: DSM-IV* și mai departe) (1995, Wiley), Theodore Millon identifică patru subtipuri de tulburare de personalitate borderline. Millon este de fapt unul din principalii experți în domeniul tulburărilor de personalitate și al tulburării de personalitate borderline, prin urmare știe despre ce vorbește. Cartea sa este una dintre cele mai bune cărți existente, pentru orice cercetător serios al tulburărilor de personalitate, și o recomand călduros celor care sunt mai avansați în studierea psihologiei.

[*DSM – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders/Manual de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale. N.tr.]

Tipul de borderline descurajat poate arăta în multe privințe precum o persoană care suferă de tulburarea de personalitate dependentă sau codependentă, cum este cunoscută în mod obișnuit în limbajul profesional actual. Aceste persoane au tendința de a fi „lipicioase”, de a urma mulțimea și de a umbla de colo-colo posomorâte și demoralizate. Cu toate acestea, în adâncul ființei lor, ele sunt adesea supărate și dezamăgite din cauza acțiunilor celor din jurul lor. Dacă le zgândări, acea supărare ar putea exploda, dar este mult mai probabil ca ele să-și facă singure rău, prin automutilare sau chiar sinucidere.

Tipul de borderline impulsiv pare să fie o rudă apropiată a tulburării de personalitate histrionică. Aceste persoane tind să flirteze, să fie captivante, evazive și superficiale. Sunt foarte pline de viață și energie și caută continuu senzații tari. Se plictisesc repede și par să aibă o dorință permanentă de atenție și surescitare. După cum sugerează și denumirea, aceste persoane vor acționa adesea fără să se gândească, intrând astfel în tot felul de probleme. De multe ori, astfel de persoane pot fi foarte carismatice, fiind ușor să ajungi prins în plasa farmecului lor. Ai grijă! Poți fi fluturele de noapte atras de flacăra lor.

Al treilea subtip al lui Millon este ceea ce el numește borderline iritabil. Aceste persoane, descrie el, sunt „imprevizibile, iritabile, nerăbdătoare și se plâng”, fiind de asemenea „sfidătoare, nemulțumite, încăpățânate, pesimiste și pline de resentimente”. Ele oscilează între a se baza pe oameni și a păstra în același timp distanța față de ei, de teama de a nu fi dezamăgite. Trec de la sentimentul lipsei de merit la cel de furie. Această furie poate fi destul de explozivă. E mai bine să nu ajungi în „bătaia puștii” lor.

În final, există tipul de borderline autodistructiv. Acest tip de persoane e marcat de sentimentul constant de amărăciune, pe care îl dirijează spre interior. În mod conștient sau inconștient, persoana se va angrena în comportamente autodistructive. Gradul ei de ură de sine poate atinge adesea proporții uriașe, conducând-o la tot felul de comportamente autodistructive – de la îngrijire insuficientă a sănătății, până la conducere nesăbuită a automobilului și acte sexuale umilitoare.
Aceste persoane nu sunt „colegul de muncă toxic” obișnuit. Deși la suprafață pot părea adesea în regulă, în adâncul lor sunt persoane tulburate, care au nevoie de ajutor. Chiar și cel mai experimentat terapeut poate fi pus la încercare de ei.
Persoanele care suferă de tulburarea de personalitate borderline au nevoie să fie înțelese și tratate cu compasiune. Ele necesită însă ajutor psihologic. Există o tendință de a fi atras către ele; ele emană multă energie și pot fi foarte carismatice, dar atunci când ai o relație cu ele există un preț de plătit: certuri continue, drame, împăcări și despărțiri, gesturi suicidale și o sensibilitate aproape extremă la respingere, fie ea reală sau imaginată.
Dacă nu ești pregătit să plătești acest preț, probabil că e mai bine să păstrezi distanța față de ele.
Ești deja într-o relație cu o persoană cu tulburare de personalitate borderline? Îți recomand cu căldură cartea lui Paul Mason și Randi Kreger, Stop Walking on Eggshells: Taking your life back when someone you care about has Borderline Personality Disorder (Încetează să mai mergi pe coji de ouă: recuperează-ți viața atunci când cineva la care ții are tulburarea de personalitate borderline). Sau cartea noastră, Toxic Coworkers (Colegi de muncă toxici).

Dr. Lavender este coautorul cărții Toxic Coworkers: How to deal with dysfunctional people on the job (Colegi de muncă toxici: cum să te porți cu persoanele disfuncționale de la locul de muncă).

Traducere și adaptare de Ana Nicolai

Sursa: https://www.psychologytoday.com/blog/impossible-please/201310/do-you-know-the-4-types-borderline-personality-disorder

Leave a Reply