Un model de comunicare eficientă

Analiza tranzacțională – un model de comunicare eficientă

8 mai 2012, de Willy

Ce este analiza tranzacțională?

O terapie psihoanalitică, în care fiecare tranzacție socială este analizată pentru a determina starea eului implicată (fie ea de părinte, copil sau adult), ca fundament pentru înțelegerea comportamentului. – via finto.fi

Analiza tranzacțională a fost creată de psihoterapeutul Dr. Eric Berne (1910 – 1970), în urma studiilor conduse de el în anii 1950. Ea a făcut ca tranzacțiile interpersonale complexe să poată fi înțelese, atunci când a recunoscut faptul că oamenii pot interacționa din una din cele trei „stări ale eului”: 1. Părinte, 2. Adult, 3. Copil.

Fiecare stare a eului constituie un sistem de comunicare, având un limbaj și o funcție proprie. Limbajul Părintelui este un limbaj al valorilor, cel al Adultului este un limbaj al logicii și rațiunii, iar al Copilului este un limbaj al emoțiilor.

Cea mai renumită carte a Dr. Berne, Games People Play (Jocurile noastre de toate zilele. Psihologia relaţiilor umane, apărută la Editura Trei. N.tr.), a deschis un domeniu nou al înțelegerii complexității comunicării interpersonale deschise și „ascunse”. În dezvoltarea aprecierii liderului pentru impactul eforturilor sale de a comunica – intenționate sau nu – există câteva lucruri cheie pe care le putem învăța din acest model.

În acest model, „expeditorul” este întotdeauna cel care inițiază „tranzacția” sau comunicarea. Există întotdeauna un „destinatar” al comunicării, iar aceasta poate să fie complementară sau încrucișată. Să o studiem pe fiecare în parte:

Tranzacții complementare

(Traducerea cuvintelor din schemele de mai jos:

Sender/Expeditor Receiver/Destinatar Parent/Părinte Child/Copil)

Întrucât Starea Eului de adult se referă doar la logică și rațiune, la modul ideal, ne-ar place să ne asigurăm că toate comunicările de la locul de muncă sunt de la Adult la Adult.

La urma urmelor, este de așteptat ca toți să ne purtăm ca niște adulți și aceasta ar trebui să fie temelia pentru marea majoritate a comunicărilor noastre la locul de muncă.

În realitate, adeseori ea nu funcționează chiar asa, deci hai să analizăm tranzacțiile încrucișate.

Tranzacțiile încrucișate

Într-o tranzacție încrucișată, cea mai frecventă problemă este comunicarea Părinte-Copil.

În primul rând să ne reamintim câteva aspecte cheie despre acest model:

 • Toți avem în conștiința noastră cele trei stări ale Eului. Personalitatea ta este rezultatul experiențelor tale de viață. Cine ești, ca Părinte, Adult sau Copil este rezultatul acestor experiențe, indiferent cât ai vrea să le eviți. Aici nu vom aborda nicio perspectivă psihoanalitică, aceasta fiind una din valorile modelului AT. Tu și oricine ar fi persoana cu care comunici sunteți cine sunteți.
 • Deși putem deprinde comportamente și abilități noi, de multe ori ceea ce intenționăm într-o tranzacție nu este și felul în care destinatarul îl interpretează.
 • Toate stările eului sunt acceptabile în relațiile noastre de afaceri, dar e necesar să fii sigur că o folosești pe fiecare așa cum intenționezi!

În acest exemplu de tranzacție încrucișată de mai sus, unde tu (Expeditorul) vorbești cu unul din colegii tăi (Destinatarul), ea apare ca o tranzacție Părinte – Copil. Pot exista multe motive pentru asta, dar gândește-te la ea din fiecare perspectivă, ca pe un diagnostic:

Expeditorul în calitate de Părinte:

 • Ești nerăbdător și dezamăgit de echipa ta și asta ți se citește în voce și limbajul corporal.
 • Ești neliniștit cu privire la realizarea unei sarcini importante și ai nevoie de contribuția personalului tău. Aceștia pot să fie sau nu conștienți de stresul tău, dar încordarea ta este cumva percepută.
 • Ești foarte bun la detalii și ai adesea intuiții prețioase, așa că examinezi lucrurile în detaliu și ai aproape întotdeauna sugestii pentru tot ceea ce face echipa ta.

Destinatarul în calitate de Copil:

 • Încerc să fac ceva și simt că i-am dezamăgit pe parinti.
 • Șeful meu parcă ar fi Tata sau Mama pe vremea când eram adolescent și ajungeam acasă după ora stingerii.
 • Nu poți avea încredere că alții vor performa pe masură, chiar dacă fac munca asta de ceva timp.

Cheia aici este să devii mai conștient de felul în care e recepționat mesajul tău. Dacă ajungi prea des pe poziția Părinte – Copil cu un subordonat, poate fi foarte frustrant. Analizează:

 • Relația pe care ai stabilit-o cu el. Se integrează în echipă și este receptiv la stilul tău? Ai investit suficient timp ca să îl faci să înțeleagă ce așteptări ai?
 • Are aptitudinile și instruirea necesare pentru a reuși? Poate să facă ceea ce îi ceri?

Informații suplimentare despre analiza tranzacțională

Stările eului și tranzacțiile

Interacțiunile oamenilor sunt formate din tranzacții. Orice tranzacție are două părți: stimulul și răspunsul. Tranzacțiile individuale fac parte de obicei dintr-un grup mai larg. Unele dintre aceste grupuri sau secvențe tranzacționale pot fi directe, productive și sănătoase sau ocolite, nerentabile și nesănătoase.

Atunci când oamenii interacționează, ei o fac aflându-se în una dintre aceste stări ale eului. O stare a eului este un mod anume de gândire, simțire, comportare și fiecare stare a eului își are originea în zone specifice ale creierului. Oamenii se pot comporta din starea eului de Părinte, Adult sau Copil. Acțiunile noastre provin din una dintre aceste stări ale eului în orice moment.

 1. Părintele: Părintele este ca un casetofon. Este o colecție de coduri de conduită în viață preînregistrate, pre-judecate, pline de idei preconcepute. Atunci când o persoană se află în starea eului de Părinte, ea gândește, simte și se comportă ca unul din părinții ei sau cineva care a ținut locul părinților. Părintele decide, fără să raționeze, cum să reacționezi la situații, ce este bun sau rău și cum ar trebui să trăiască oamenii. Părintele se pronunță pentru sau împotrivă și poate avea o atitudine de control sau încurajare. Când Părintele este critic e numit Părintele critic. Atunci când este încurajator este numit Părinte binevoitor.
 2. Adultul: Atunci când se află în starea eului de Adult, persoana funcționează ca un computer uman. Ea acționează pe baza datelor pe care le adună și le stochează sau pe care le folosește pentru a lua decizii în conformitate cu un program bazat pe logică. În starea eului de Adult, pentru a rezolva probleme, persoana folosește gândirea logică, asigurându-se că emoțiile Copilului sau Părintelui nu viciază procesul.
 3. Copilul: Atunci când ne aflăm în starea eului de Copil, acționăm precum copilul care am fost cândva. Nu doar acționăm ci și gândim, simțim, vedem, auzim și reacționăm ca un copil de trei, cinci sau opt ani. Stările eului sunt stări trăite plenar, nu doar niște roluri. Atunci când Copilul este plin de ură sau de iubire, impulsiv, spontan sau jucăuș, este numit Copilul Natural. Când este gânditor, creativ sau imaginativ este numit Micul învățător. Când este temător, vinovat sau rușinat e numit Copil adaptat. Copilul are toate sentimentele: frică, iubire, furie, bucurie, tristețe, rușine ș.a.m.d. Copilul este adeseori învinuit ca fiind sursa problemelor oamenilor, întrucât el este egocentric, emoțional, puternic și rezistă refulării ce apare odată cu maturizarea.

Tranzacții complementare și încrucișate 

Tranzacțiile au loc atunci când o persoană relaționează cu alta. Fiecare tranzacție este alcătuită dintr-un stimul și un răspuns și ele pot decurge din starea de Părintele, Adult sau Copil al unei persoane spre starea de Părinte, Adult sau Copil a altei persoane.

O tranzacție complementară implică existența aceleiași stări a eului în fiecare persoană.  Într-o tranzacție încrucișată răspunsul tranzacțional e adresat unei stări a eului diferită de cea care a inițiat stimulul.

Comunicarea poate continua între două persoane atât timp cât tranzacțiile sunt complementare: tranzacțiile încrucișate sunt importante deoarece ele întrerup comunicarea.

Material adaptat după International Transactional Analysis Association (ITAA)

Mulțumiri pentru imagini: StockMonkeys.com

Sursa articolului, http://executivecoachingconcepts.com/transactional-analysis-a-model-for-effective-communications/

Traducere: Ana Nicolai

Leave a Reply