Dans si senzualitate

photo credit: Orsolya Balint

Ce au acestea în comun? Ambele se folosesc de corp pentru a se exprima. Având acest instrument comun de expresie, adesea cele două au fost asociate. Deși dansul poate exprima senzualitatea, acesta poate exprima și emoții, calități fizice sau artististice, amintiri personale sau moșteniri culturale.

Așa cum dansul poate fi și altfel decât senzual și senzualitatea poate fi exprimată altfel decât prin intermediul dansului. Senzualitatea poate fi exprimată prin voce, cuvinte, gesturi, îmbrăcăminte sau atitudine. Senzualitatea înseamnă dezmierdarea simțurilor, folosirea acestora pentru a simți plăcere sau pentru a trezi curiozitatea simțurilor partenerului.

Adesea senzualitatea se confundă cu sexualitatea. Spre deosebire de senzualitate, care se referă la ceea ce este asociat cu gratificarea simțurilor, sexualitatea reprezintă ceva ce este în relație cu sexul. De aici reticența multor oameni când vine vorba despre dans senzual. 

photo credit: Orsolya Balint

Desigur factorul cultural a fost întotdeauna decisiv în percepția celor două: dacă de exemplu pentru cultura sud-americană dansurile pasionale ca bachata sau kizomba sunt văzute ca o expresie senzuală a corpului și a sinelui, în cultura unor țări nord-europene acestea reprezintă o etalare sexuală pe ringul de dans care adesea trezește respingere. 

În România atât cultura senzualității, cât și cea a sexualității au fost profund reprimate. Ideea de a simți plăcere este rușinoasă încă pentru mulți oameni, fie că este vorba despre plăcere senzuală, corporală, fie că este vorba despre plăcere sexuală. Plăcerile intelectuale sau cele sufletești sunt mai degrabă acceptate social, pe când cele senzuale sunt considerate instinctuale, inferioare. Desigur, nu este nimic de condamnat având în vedere istoria și moștenirea culturală pe care o avem.

photo credit: Razvan Precup

În cadrul atelierelor I Dance You încurajez oamenii să experimenteze senzualitatea. Lucrăm cu simțurile, le dezmierdăm, le ascuțim, le explorăm. Încurajez acest lucru pentru că sunt de părere că este important să cunoaștem toate posibilitățile corporale pe care le avem. Locuim în acest misterios corp care este ca un computer sofisticat cu o multitudine de funcții pe care din păcate din pricina unor blocaje sociale nu le folosim. Un exemplu în acest sens este atingerea. 

Studiile arată că atingerea ne calmează, fiind un element esențial pentru sănătatea noastră fizică și emoțională. De ce? Pentru că atingerea  pe lângă faptul că generează o senzație plăcută la nivel fizic, generează și un răspuns emoțional în creierul nostru, având calitatea de a comunica non-verbal.

În concluzie, atunci când dansăm propun să explorăm senzualitatea atât cât ne este confortabil, să o cunoaștem și să ne-o asumăm ca făcând parte din noi, la fel de bine ca și emoțiile și intelectul. Acest lucru ne va ajuta să devenim mai compleți, mai curioși de propriile noastre capacități și mai deschiși în relație cu ceilalți.

Articol scris de Anamaria Guguian, consilier pentru dezvoltare personală, fondator I Dance You, pentru www.terapiesicoaching.ro

Website: https://idanceyou.com/ Fb: I Dance You

Leave a Reply