Infidelitatea

Fidelitatea, asa cum ne spune dictionarul limbii romane inseamna: 1. statornicie in convingeri, in sentimente, in atitudine; devotament, credinta. 2.Precizie, excatitate in prezentarea sau in reproducerea realitatii, a unui text, a unui model.

Asadar, din punct de vedere psihgologic, infidelitatea poate insemna mai multe lucruri. Dar, de fiecare data implica un contract psihologic liber consimtit de catre parteneri, de cele mai multe ori neconstient. Incalcarea acestui contract de catre unul sau ambii parteneri constituie infidelitate.

Infidelitatea este o trasatura subiectiva, avand in vedere faptul ca fiecare percepe acest lucru diferit, in functie de valorile personale, normele sociale, nevoile emotionale, educatie si cultura. E posibil ca pentru unele persoane o privire sa fie de ajuns pentru a-l considera pe celalat infidel, pe cand pentru alte persoane doar implicarea sexuala poate da un asemenea verdict.

Chiar si asa, exista, dupa parerea unor cercetatori mai multe tipuri de infidelitate:

 1.Infidelitate emotionala

a. Pasiunea fata de un obiect sau o activitate – atunci cand partenerii aloca din energia, implicarea, timpul si resursele lor, intr-un mod aproape obsesiv unui obiect sau activitati, astfel incat celalalt opartener resimte acest lucru ca pe o tradare a valorilor cuplului. Chiar daca in general este ceva absolut firesc ca oamenii sa aiba pasiuni si activitati, un exces in acest sens poate afecta stabilitatea cuplului, mai ales daca activitatea sau obiectul devine prioritar cuplului.

b. Cyber aventura– in general nu implica nici un contact fizic, ci totul se desfasoara pe internet. Fie ca este vorba de a scrie, a vorbi sau a avea activitati sexuale online, acest lucru poate fi considerat o infidelitate de catre unele persoane.

c. Implicarea emotionala – pentru unii parteneri acest tip de implicare poate fi chiar mai grava decat o simpla aventura sexuala, deoarece triangulatia ii poate face pe membri cuplului sa se simta vulnerabili emotional. Ceea ce alta data era oferit exclusiv in cadrul cuplului devine acum accesibil unei alte persoane.

2. Infidelitatea fizica

Aventura sexuala: implicarea in activitati sexuale cu o alta persoana decat partenerul de cuplu. Pentru femei in general este mai simplu sa treaca peste un astfel de episod daca partenerul nu s-a implicat emotional in aventura, pe cand pentru barbati o aventura sexuala poate fi mai greu de uitat si iertat.

Avand in vedere procentul mare de despartiri si divorturi, este evident ca infidelitatea joaca un rol marcant in acest caz.

Cauze posibile

Lipsa comunicarii, aplatizarea relatiei, unele boli fizice si psihice si uneori schimbarea intereselor partenerilor pot duce la infidelitate. Evolutia in directii opuse a partenerilor, apatia sexuala, incapacitatea de reinventare a propriei persoane pot fi de asemenea cauze.

Totusi, avand in vedere perioada in care traim, putem sa observam foarte usor consumerismul care se manifesta si la nivel relational, si anume, decat sa reparam, mai bine sa inlocuim.

Oamenii doresc sa experimenteze, sunt mai centrati pe intensitatea strimulilor, si pe placere in general. Presiunea sociala mare afecteaza si partenerii de cuplu. Daca acum 50 sau 100 de ani rolurile sociale erau clar definite, daca oamenii se casatoreau pentru statut social si ducerea mai departe a mostenirii genetice, acest lucru se schimba din ce in ce mai mult. Partenerul ideal trebuie sa aiba rolul si de prieten, de iubit, de parinte, de mama si de tata, de partener sexual desavarsit, sa aiba si cariera, sa se dezvolte si personal si sa aiba si bani. Presiunea apare tocmai din multitudinea de roluri pe care le avem si pe care le pretindem de la celalalt.

Ce este de facut?

In momentul in care apare infidelitatea este nevoie sa comunicam cu partenerul, sa intelegem ce s-a intamplat si din ce cauza. Ambii parteneri sunt in aceeasi masura responsabili pentru acest lucru, chiar daca aceasta viziune nu pare echitabila.

Este important ca daca ai fost victima infidelitatii sa apelezi la serviciile unui terapeut. Daca exista resurse in cuplu, acest lucru va resuscita relatia si ii va ajuta pe parteneri sa fie mult mai asumati in relatie si sa contribuie activ la bunastarea amandurora.

In cazul in care partenerii hotarasc sa se desparta, si nu pot trece peste acest episod, este de asemenea important sa intelegem si sa integram experienta. Altfel intram intr-o viitoare relatie cu neincredere, banuiala, neimplicare si scenariul este foarte posibil sa se repete si sa fim dezamagiti.

Articol scris de Roxana Pana, psihoterapeut, psiholog clinician si sexolog in formare.

Leave a Reply