Intimitate

Determinarea noastra genetica e cumva clara. Nu suntem facuti sa avem un singur partener de-a lungul vietii, desi poate fi o optiune pe care unii o implinesc. Natura ne-a facut monogami pe scurte perioade de timp, atat cat sa ne crestem puii vulnerabili. E dur, stiu.

Si atunci? Cum ramane cu iubirea? – ar putea intreba unii. Si au dreptate.

Iubirea nu este ceva biologic, desi in creierul nostru se gasesc substante, ca dovada a acesteia. Intimitatea, sa nu mai pomenim. E o optiune doar pentru cei care o inteleg si sunt dispusi sa investeasca in ea. E ca si cum ai o masina pe care iti permiti sa o customizezi asa cum iti doresti, cu optiunile cele mai rafinate, dar iti asumi si responsabilitatea costurilor. Diferenta intre aceasta si alta masina nu este decat experienta pe care o ai. Si aici vorbim de calitatea experientei, la fel ca in intimitate.

Intimitatea exista pe mai multe niveluri: fizic, mental, spiritual. Ele nu sunt conditionate una de cealalta, insa, cred ca cea mai autentica dintre toate este cea spirituala. Si cand spun asta nu ma gandesc la nici o abordare de tip New Age, ma gandesc doar la o conectare autentica, dincolo de determinarile noastre ca specie, dincolo de determinarile noastre sociale, dincolo de autodeterminarile noastre despre ce ar trebui sau cum ne imaginam ca ar trebui sa fie intimitatea sau cuplul.

Asta implica foarte multa munca. Munca de a ne da seama de toate cele de mai sus, dezvoltare personala, terapie, dezvoltare spirituala. Ca sa ajungem sa putem alege constient sa ne raportam la celalalt ca la ceva unic, special, ireversibil, avem nevoie sa ne dezbracam de cojoacele determinarilor celorlalti si ale noastre si sa dorim acest lucru. Cine sunt eu dincolo de experientele mele? De mama si de tata, de modelele pe care le-am avut? Motorul care sta la baza motivatiei acestui lucru este intentia. Totusi, intentia fara actiune nu valoreaza mare lucru. Intimitatea este o alegere comuna.

Nimeni nu a spus ca e usor. Si sa fim realisti. Uneori va fi greu. Insa, daca vrem sa cunoastem ce inseamna conectarea autentica cu celalalt, dezbracati amandoi de noi insine, avem nevoie de curaj pentru a pleca in aceasta calatorie. Si de speranta. Atunci s-ar putea cu adevarat sa fim mai aproape de bine, adevar si frumusete.

Credit foto: Paula si Doru Buzea –¬†https://dorubuzea.ro

Articol scris de Roxana Pana, psiholog Adlerian.

Leave a Reply